55 милиона евро, които България върне към европейския бюджет е

...
 55 милиона евро, които България върне към европейския бюджет е
Коментари Харесай

Глобата на митниците е заради карго от Китай

 

55 милиона евро, които България върне към европейския бюджет е поради нарушавания, свързани с тарифирането на карго от Китай. Това стана ясно от изявлението на ексфинансовия министър Кирил Ананиев на конференция на ГЕРБ.

 По-рано новият финансов министър Асен Василев изнесе притетеснителни данни за отчет на ОЛАФ за нанесени съществени вреди на европейския бюджет. В този отчет по съвсем всички критерии оценката е, че Агенция „ Митници “ не дава отговор на изискуемите стандарти.

По думите на Ананиев става дума за артикули, вкарвани в страната на цени, надалеч под междинните в Европейски Съюз. Но това било проблем освен на България, само че и на всички страни в Общността. Той цитира 2,5 милиарда евро, с които е санкционирана Англия, когато е била член на Европейски Съюз.

Ананием изясни, че поради нарушаванията в Агенция „ Митници “ незабавно е бил изменен закона, тъй че да се вкара в допълнение поръчителство при тези рискови артикули. После имаше още веднъж инспекция на ОЛАФ, кото дадоха приемлива оценка за смяната, което по тяхната канара е най-високата, изясни Ананиев.

Според Василев обаче казусът не е завършил.

„ Колегите в митниците са взели ограничения, само че все пак ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България би трябвало да провизира и вероятно да възвърне към европейския бюджет “, съобщи Асен Василев.

С негова заповед управлението на Агенция „ Митници “ бе заменено. На мястото на досегашният началник Георги Костов е назначен Павел Тонев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР